Potica je kraljica praznikov - izvoli recept

Gospodinjstvo 2023 web foto 1 potica 368x300

Le kdo ne obožuje vedno slastne potice? V originalni različici je narejena z orehovim nadevom, danes pa poznamo še druge verzije, kot so makova, kokosova, pehtranova in mandljeva. Sladica navdušuje vse generacije in praznično kosilo zaokroži v popolno celoto. Že sam vonj sveže pečene potice poskrbi za toplo vzdušje in nas spomni na čase, ko smo se kot otroci sladkali z dobrotami svoje babice.

Sestavine

Za orehov nadev:

  • 500 g mletih orehov
  • 250 ml sladke smetane
  • 4 beljaki
  • 1 vrečka vanili sladkorja
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 čajni žlički cimeta

Za testo:

  • 1 kocka kvasa
  • 600 g moke
  • 90 g sladkorja
  • 80 g masla
  • 350 ml mleka
  • 4 rumenjaki
  • 1 čajna žlička soli
  • drobno nraibana lupinica ene limone

Za premaz:

  • 1 jajce
  • 4 žlice mleka

Drugo:

  • maslo za namastitev pekača

Posode in kuhinjski pripomočki

  • ena manjša skledica za pripravo kvasca
  • ena kozica za pripravo mlečne mešanice
  • dve večji skledi za pripravo testa in nadeva
  • električni mešalnik za stepanje snega
  • ena kuhalnica
  • ena čista kuhinjska krpa
  • pekač za potico

Postopek

Najprej pripravi kvasec tako, da v manjši skledici nadrobiš kvas ter ga zmešaš s 50 ml mlačnega mleka, žlico moke in žlico sladkorja. Posodico s pripravkom pusti na toplem stati približno 10 minut, da kvasec malo vzhaja.

V kozici segrej preostalo mleko in maslo. Ko se slednje stopi, kozico odstavi in v mlačno mešanico primešaj sladkor, limonino lupinico in rumenjake. Nato v večjo skledo stresi moko in na sredini naredi jamico. Okoli nje potrosi sol, vanjo pa vlij vzhajan kvasec. Prilij še mlečno mešanico in sestavine zgneti v gladko in voljno testo. Dobljeno testo v skledi pokrij s kuhinjsko krpo in ga na toplem mestu pusti vzhajati približno 60 minut oziroma tako dolgo, da se njegov volumen podvoji.

Pripravi orehov nadev tako, da v skledi zmešaš mlete orehe, smetano, vanilijev sladkor, navaden sladkor in cimet. Iz beljakov stepi sneg ter ga s kuhalnico nežno vmešaj v orehovo zmes.

Vzhajano testo na pomokanem prtu razvaljaj približno 1 cm debelo. Enakomerno ga premaži z orehovim nadevom, pri robovih pa pusti za en prst roba. Testo s pomočjo prta zvij v svaljek tako, da vsak zavoj rahlo zategneš. Pekač za potico dobro premaži z maslom ter vanj previdno položi pripravljen svaljek. Nekajkrat ga prebodi z zobotrebcem ali daljšimi vilicami, vse skupaj pokrij s kuhinjsko krpo in pusti vzhajati 30 min.

Pečico segrej na 180°C. Potico pred peko premaži z mešanico razžvrkljanega jajca in mleka. Na srednjem vodilu potico peci 50 – 60 minut. Pečeno potico pusti stati 10 – 20 minut, da se ohladi. Nato jo iz modela stresi na servirni krožnik in povsem ohladi, pred serviranjem pa jo potrosi še s sladkorjem v prahu.

Poišči uporabne nasvete in recepte tudi na Instagramu.

Prikaži več fotografij

Naše spletno mesto uporablja spletne piškotke, ki se shranijo na napravah, s katerimi dostopate do spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletnega mesta in anonimno spremljanje uporabe spletnega mesta. Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov lahko preberete tukaj.