Le kdo ne obožuje vedno slastne potice? V originalni različici je narejena z orehovim nadevom, danes pa poznamo še druge verzije, kot so makova, kokosova, pehtranova in mandljeva. Sladica navdušuje vse generacije in praznično kosilo zaokroži v popolno celoto. Že sam vonj sveže pečene potice poskrbi za toplo vzdušje in nas spomni na čase, ko smo se kot otroci sladkali z dobrotami svoje babice.
Potica je kraljica praznikov - izvoli recept
Sestavine
Za orehov nadev:
- 500 g mletih orehov
- 250 ml sladke smetane
- 4 beljaki
- 1 vrečka vanili sladkorja
- 3 žlice sladkorja
- 2 čajni žlički cimeta
Za testo:
- 1 kocka kvasa
- 600 g moke
- 90 g sladkorja
- 80 g masla
- 350 ml mleka
- 4 rumenjaki
- 1 čajna žlička soli
- drobno nraibana lupinica ene limone
Za premaz:
- 1 jajce
- 4 žlice mleka
Drugo:
- maslo za namastitev pekača
Posode in kuhinjski pripomočki
- ena manjša skledica za pripravo kvasca
- ena kozica za pripravo mlečne mešanice
- dve večji skledi za pripravo testa in nadeva
- električni mešalnik za stepanje snega
- ena kuhalnica
- ena čista kuhinjska krpa
- pekač za potico
Postopek
Najprej pripravi kvasec tako, da v manjši skledici nadrobiš kvas ter ga zmešaš s 50 ml mlačnega mleka, žlico moke in žlico sladkorja. Posodico s pripravkom pusti na toplem stati približno 10 minut, da kvasec malo vzhaja.
V kozici segrej preostalo mleko in maslo. Ko se slednje stopi, kozico odstavi in v mlačno mešanico primešaj sladkor, limonino lupinico in rumenjake. Nato v večjo skledo stresi moko in na sredini naredi jamico. Okoli nje potrosi sol, vanjo pa vlij vzhajan kvasec. Prilij še mlečno mešanico in sestavine zgneti v gladko in voljno testo. Dobljeno testo v skledi pokrij s kuhinjsko krpo in ga na toplem mestu pusti vzhajati približno 60 minut oziroma tako dolgo, da se njegov volumen podvoji.
Pripravi orehov nadev tako, da v skledi zmešaš mlete orehe, smetano, vanilijev sladkor, navaden sladkor in cimet. Iz beljakov stepi sneg ter ga s kuhalnico nežno vmešaj v orehovo zmes.
Vzhajano testo na pomokanem prtu razvaljaj približno 1 cm debelo. Enakomerno ga premaži z orehovim nadevom, pri robovih pa pusti za en prst roba. Testo s pomočjo prta zvij v svaljek tako, da vsak zavoj rahlo zategneš. Pekač za potico dobro premaži z maslom ter vanj previdno položi pripravljen svaljek. Nekajkrat ga prebodi z zobotrebcem ali daljšimi vilicami, vse skupaj pokrij s kuhinjsko krpo in pusti vzhajati 30 min.
Pečico segrej na 180°C. Potico pred peko premaži z mešanico razžvrkljanega jajca in mleka. Na srednjem vodilu potico peci 50 – 60 minut. Pečeno potico pusti stati 10 – 20 minut, da se ohladi. Nato jo iz modela stresi na servirni krožnik in povsem ohladi, pred serviranjem pa jo potrosi še s sladkorjem v prahu.