Recikliranje plastike

Plastika gospodinjstvo.si recikliranje

Česa nisi vedel o recikliranju plastike, pa bi moral

Z vestnim recikliranjem plastike, torej predelavo in ponovno uporabo plastičnih materialov, lahko znatno zmanjšamo problem onesnaževanja okolja. Prvič, plastiko je mogoče neposredno ponovno uporabit. Drugič, plastiko se lahko uporabi kot surovino za proizvodnjo novih izdelkov. Tretjič, plastiko je možno pretvoriti v gorivo. Posledično pa se zmanjša tudi količina plastičnih odpadkov na smetiščih.

Minute za zgodovino

Plastika je svoj veliki preboj na trg doživela v času med obema svetovnima vojna. Čas gospodarske krize je zahteval, da se v proizvodnji uveljavijo cenejši materiali od klasičnih. Svojih pet minut je tako dobila plastika, iz katere so kmalu začeli nastajati tudi pohištvo, deli avtomobilske karoserije in elektronske naprave.

Poceni za človeštvo, drago za naravo

Ravno prej smo ugotovili, da je cena plastike kot materiala zelo dostopna. To je zato, ker je tudi sama izdelava plastike cenovno ugodna. Izdelava in nadaljna obdelava sta čisto legitimni, težava nastane, ko plastične izdelke zavržemo. Narava sama namreč ne omogoča postopkov za razgradnjo plastike. Trajalo bi stoletja, preden bi ta material preperel in razpadel. Zato je recikliranje plastike tako pomembno, čeprav jo je v nekaterih primerih težje reciklirati kot papir, steklo ali kovino. Reciklažo otežuje različna sestava plastike, uporaba barvil in drugih dodatkov ter izdelki, na katerih ni označeno za katero vrsto plastike gre.

ABC plastičnih materialov

  • 01 PET, polietilen tereftalat: plastenke, plastični kozarci, sintetična vlakna, trakovi za kasete
  • 02 PE-HD, polietilen (visoka gostota): plastične vrečke, embalaža za detergente in šampone, plastične cevi, igrače
  • 03 PVC, polivinil klorid: cevi, izolacijski material, okenski okvirji, filmi, gramofonske plošče
  • 04 PE-LD, polietilen (nizka gostota): plastične vrečke za ponovno uporabo, embalaža
  • 05 PP, polipropilen: plastična kuhinjska posoda in jedilni pribor, embalaža živil za pripravo v mikrovalni pečici
  • 06 PS, polistiren: okrivji za očala, embalaže za jajca, izolacijski material, plastični jedilni pribor, lončki, krožniki in kozarci za enkratno uporabo
  • 07 O, druge plastične snovi: CD, leče za očala, avtomobilski žarometi, ohišja električnih aparatov

Recikliranje plastenk

Recikliranje plastenk je najbolj enostavno in poceni, saj je pri izdelavi le-teh uporabljenih najmanj dodatkov. Plastenke je z recikliranjem mogoče predelati v različne surovine, ki so nato prisotne v drugih proizvodnjah. Recimo, iz plastenk lahko dobimo vlakna za izdelavo flisa. 25 plastenk pa je potrebnih, da naredimo eno jopo iz flisa. Odpadne embalaže plastenk se uporablja tudi kot sekundarno surovino pri proizvodnji novih plastenk. V Sloveniji je bilo prvo podjetje, ki je pričelo z recikliranjem plastenk za nove plastnke, Fructal. Projekt so začeli v letu 2015, poimenovali pa so ga “Plastenka za plastenko”. Danes je tako 50% Fructalovih plastenk iz reciklirane plastike.

K recikliranju plastike lahko prisprava svoj delež prav vsak izmed nas, že zgolj s skrbnim in vestnim ločevanjem odpadkov. Saj veš, kaj vse sodi v tvoj smetnjak za embalažo in kaj ne, kajne?

 

 

Poišči uporabne nasvete in recepte tudi na Instagramu.

Prikaži več fotografij

Naše spletno mesto uporablja spletne piškotke, ki se shranijo na napravah, s katerimi dostopate do spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletnega mesta in anonimno spremljanje uporabe spletnega mesta. Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov lahko preberete tukaj.