Čist dom v le 20 minutah na dan

Gospodinjstvo blog social jesen 2018 foto pospravljanje 368x300

Nekateri zagovarjajo staro dobro klasiko: generalno čiščenje ob sobotah ali nedeljah. V “enem šusu” očistijo in pospravijo prav vse prostore ter zadovoljno zrejo v rezultat. Kaj pa, če ti razkrijemo novo preverjeno formulo uspeha? Svoj dom lahko ohraniš urejen prav vsak dan … Kako? Pospravljanju in čiščenju nameni le dvajset minut dnevno! Preden se lotimo dnevnih izzivov, ki ti bodo korenito spremenili navade, preberi še 5 pomembnih točk za bolj učinkovito vzdrževanje čistega doma.

Uvedi “odlagališče”

Kam odlagaš torbe, vreče in vse drugo, kar prineseš domov? V svojem domu določi tako imenovano “odlagališče”. Ko prideš iz trgovine, nikakor ne odlagaj stvari na kuhinjski pult, mizo ali kavč. Odloži vse na točno določeno mesto, priporočamo ti predsobo. Enako velja za otroške šolske torbe, jakne ali športne torbe. Odagališče je najpomembnejša točka, prva fronta v vojni proti razmetanemu domu. Tvoj dom bo ohranjala urejen in organiziran. Pravilo predstavi tudi družinskim članom ali sostanovalcem: vse, kar prinesete domov, mora najprej na izhodiščno mesto, zatem sledi pospravljanje.

Pospravi posodo po vsakem obroku

Vemo. To je najtežje … Najprej skuhati, potem pojesti res dobro kosilo in za tem vse pospraviti! Verjemi pa, da bo z uvedbo drugega pravila tvoja kuhinja bolj urejena in ti bo povzročala manj stresa. Navadi se tudi, da pospravljaš pult in posodo kar med kuhanjem. Priporočljivo je, da pred vsakim kuhanjem najprej pospraviš (izprazniš) pomivalni stroj s čisto posodo in tako že enostavno sproti umazano umikaš iz delovne površine naravnost v prazen stroj. Nasvet preverjeno deluje.

Umazane obleke, kdo vas množi?

Se tudi tebi zgodi, da te čas prehiteva in dnevno porabiš več oblek, kot jih lako opereš? Uvedi novo pravilo: prav vsak dan nameni nekaj pozornosti, le nekaj minut, pranju, sušenju ali likanju. Tako te bo redkeje presenetil prevelik kup brisač ali oblačil, ki se jih navadno ustraši še tako izkušena gospodinja.

Med pospravlanjem poslušaj glasbo.

Tudi ti ne najdeš časa za poslušanje glasbe? Zavrti si jo med pospravljanjem. Če te ritmi še zavrtijo, lahko pozitivno z miganjem pokuriš še kalorijo ali dve.

Nujno si nastavi časovne opomnike

Spodaj smo ti napisali naloge, kaj početi vsak dan v mesecu. Naloge ne zahtevajo več kot 20 minut učinkovitega čiščenja ali pospravljanja. Zgodi pa se, da nas vmes kaj preseneti ali zmoti, zato je pomembno, da si nastaviš časovne opomnike. Priporočamo vmesne in končnega! Vemo, lahko te vmes zmoti telefonski klic, e-mail ali pa otroci, a se poskusi držati začrtanega časovnega obdobja. Priporočamo, da si za začetek nastaviš pet minutne opomnike.

Torej, kaj je potrebno narediti vsak dan?

Gospodinjstvo dnevna soba ciscenje 01

K spodnjemu seznamu dnevnih opravil dodaj še mesečna ali opravila na letni čas. Vsak dom je namreč unikaten in skriva svoje posebnosti. Težja opravila, kot je npr. čiščenje sedežne garniture, je lažje opraviti, ko veš, da je del rutine. Navade se oblikujejo z delom in eden najboljših načinov za spemembo slabe navade je, da ga nadomestimo z dobro navado.

Kaj je prva stvar, ki jo storite, ko pridete iz službe? Če boste po prihodu iz službe prvih 20 minut svojega časa doma napolnili s hitrim čiščenjem, boste ustvarili dobre navade, ki vam bodo pomagale obdržati občutek, da imate stvari doma pod kontrolo. Pa poglejmo seznam dnevnih opravil!

1. dan
Obriši prah v dnevni sobi in kuhinji: pospravi stvari, ki ne sodijo na pult ali omaro in prebriši prah.

2. dan
Očisti kopalnice: wc, kadi in tuše, stene in ogledala.

3. dan
Obriši površine v spalnici. Zloži tudi obleke, pospravi igrače, prebriši prah in posesaj.

4. dan
Obriši površine v “ekstra” sobah (shramba, utility, igralnica, pisarna).

5. dan
Obriši prah v dnevni sobi in kuhinji.

6. dan
Očisti kopalnico: wc, kadi in tuše, stene in ogledala.

7. dan
Očisti vsa notranja stekla v hiši. Nasvet: beli kis in časopisni papir sta odlična pomočnika!

8. dan
Očisti in posesaj vsa tla v domu (ne pozabi na stopnice).

9. dan
Obriši površine v spalnici. Zloži tudi obleke, pospravi igrače in prebriši prah.

10. dan
Temeljito očisti dnevno sobo (ne pozabi na ogledala, televizijo, slike, police, knjige).

11. dan
Očisti kopalnico.

12. dan
Pospravi omare: višeče obleke, jakne, klobuke, kopalke.

13. dan
Obriši prah v “ekstra” sobah doma.

14. dan
Temeljito očisti spalnico. Organiziraj predale, poglej za in pod posteljo, zamenjaj posteljnino, počisti slike in luči, odstrani pajčevine.

15. dan
Očisti prah v dnevni sobi in kuhinji.

16. dan
Temeljito očisti kopalnico. Pospravi omare, sprazni koše, umij steklo, odstrani pajčevine.

17. dan
Očisti vse kljuke, telefone, zabavno elektroniko (tudi daljinec), stikalne plošče, brazde. Očisti torej vse, česar se veliko dotikate doma.

18. dan
Očisti radiatorjem, preglej hrano in organizirah shrambo.

19. dan
Očisti vhodno pot, pometi verando, grobo očisti notranjost avta (odnesi smeti, posesaj, nalij tekočino za steklo). Zakaj avto? Pogosto so naš drugi dom, v njem preživimo velko časa!

20. dan
Očisti prah v dnevni sobi in kuhinji.

21. dan
Očisti kopalnico.

22. dan
Očisti spalnico.

23. dan
Očisti in posesaj vsa tla v domu (ne pozabi na stopnice).

24. dan
Pospravi omaro s perilom, organizirajte brisače, kuhinjske krpe in omaro s prsti.

25. dan
Očisti prah v dnevni sobi in kuhinji.

26. dan
Temeljito očisti kuhinjo. Zdrgni kuhinjsko korito, prebriši omare tudi znotraj, lepo postavi kozarce in krožnike. Umij tudi koše za smeti.

27. dan
Očisti kopalnico.

28. dan
Očisti spalnico.

29. dan
Očisti eno stvar, ki se je še posebej umazala oz. ste jo zgrešili v prejšnjih točkah: npr. očistite pečico ali lestenec.

30. dan
Očisti in posesaj vsa tla v domu (ne pozabi na stopnice).

 

 

Poišči uporabne nasvete in recepte tudi na Instagramu.

Prikaži več fotografij

Naše spletno mesto uporablja spletne piškotke, ki se shranijo na napravah, s katerimi dostopate do spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletnega mesta in anonimno spremljanje uporabe spletnega mesta. Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov lahko preberete tukaj.