Vsemogočna soda bikarbona

Gospodinjstvo blog social jesen 2018 foto soda 368x300

Drugo ime za sodo bikarbono bi lahko brez težav bilo beli čudežni prašek. Njena vsestranska uporaba ti lahko pride prav v kopalnici, kuhinji, garaži, na potovanju in še kje. Je nepogrešljiv čistilni, kozmetični in prehrambni dodatek. Poznali in uporabljali so jo že v Starem Egiptu, zdaj pa je čas, da jo spoznaš in v svoje življenje vključiš tudi ti.

Kaj sploh je soda bikarbona?

Soda bikarbona je bel kristalni prah oz. sol, ki jo sestavljata natrij in hidrogenkarbonat. Če nisi ravno kemik, ti so ne pove, kaj dosti. Zato je najbolj enostavno, če rečemo, gre za naravno in povsem neškodljivo sredstvo, ki ga preprosto moraš imeti doma.

Spodaj smo našteli le nekaj najpogostejših načinov uporabe, seveda bi bil celoten seznam še veliko daljši. Sodo bikarbono lahko uporabljaš kot dodatek za čiščenje skoraj z vsakim detergentom, njeno uživanje v zmernih količinah pa te ohranja pri dobrem zdravju. Bo soda bikarbona tvoj naslednji nakup?    

UPORABA 1: Osebna higiena

Piling: 3 žlice sode bikarbone + 1 žlica vode ali čistilnega mleka. Rezultat: čista, sveža in mehka koža.

Ustna vodica: čajna žlička sode bikarbone + 2 dcl vode. Rezultat: svež zadah.

Kopel: manjša skodelica sode bikarbone + napolnjena kad z vodo. Rezultat: odprte in čiste pore, mehka ter pomirjena koža.

Šampon: čajna žlička sode bikarbone + količina šampona, ki jo uporabiš za umivanje las. Rezultat: čisto lasišče in mehki lasje.

Deodorant: ¼ skodelice sode bikarbone + ¼ skodelice kokosovega olja + ¼ skodelice koruznega škroba + par kapljic priljubljenega eteričnega olja. Rezultat: preprečevanje neprijetnega telesnega vonja in pomirjena koža.

UPORABA 2: Čiščenje

Čistilo za razmaščevanje: nekaj žlic sode bikarbone + sok 1 limone. Rezultat: odlično očiščena pečica, štedilnik ali hladilnik.

Sredstvo za pomivanje posode: 3 žlice sode bikarbone + korito napolnjeno z vodo. Rezultat: čista in svetleča posoda.

Dodatek za pranje perila: 2 žlici sode bikarbone + prašek za pranje perila. Rezultat: bolj čisto, sveže in dišeče perilo.

Odmaševalec odtokov: pol skodelice sode bikarbone + tekoča vroča voda. Rezultat: očiščeni in pretočni odtoki.

Preprečevanje neprijetnih vonjav: lonček sode bikarbone + hladilnik / pomivalni stroj / koš za smeti / omara. Rezultat: odstranjen neprijeten vonj.

UPORABA 3: Zdravje

Čiščenje pesticidov s sadja in zelenjave: 1 žlica sode bikarbone + posoda napolnjena z vodo. Rezultat: oprano sadje in zelenjava brez škodljivih snovi.

Zdravljenje pikov žuželk: čajna žlička sode bikarbone + nekaj kapljic vode. Rezultat: pomirjena koža in zmanjšana oteklina.

Preprečevanje zgage: čajna žlička sode bikarbone + pol kozarca vode na dan. Rezultat: nevtralizirana želodčna kislina, boljša prebava.

Pomoč pri sončnih opeklinah: pol skodelice sode bikarbone + napolnjena kopel z mlačno vodo. Rezultat: manj boleča koža, zmanjšana stopnja opeklin.

Preventiva pred prehladi, virusi in okužbami: pol čajne žličke sode bikarbone + 2 dcl vode, vsako jutro, 1 mesec. Rezultat: izboljšana odpornost in počutje.

Poišči uporabne nasvete in recepte tudi na Instagramu.

Prikaži več fotografij

Naše spletno mesto uporablja spletne piškotke, ki se shranijo na napravah, s katerimi dostopate do spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletnega mesta in anonimno spremljanje uporabe spletnega mesta. Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov lahko preberete tukaj.