Izvor te jedi sega daleč v preteklost, jota je ena najznačilnejših primorskih jedi. Tudi Tržačani jo imajo za svojo. Obstaja veliko različic tega krožnika, o njegovem izvoru se pa še vedno veliko razpravlja. Recept, ki ga predstavljamo, vsebuje skrivnosti jote, ki se je od nekdaj kuhala na južnem Primorskem.
Enostaven recept za joto po primorsko
Sestavine
- 250 g rjavega fižola
- 250 g krompirja
- 250 g kislega zelja
- česen, sol, poper
- lovorjev list
- 2 žlici moke
- 300 g prekajenih svinjskih reber ali pršuta s kostjo
Postopek
Fižol čez noč namakajte v hladni vodi. Naslednji dan odlijte vodo in natočite novo. Skuhajte fižol skupaj z rebri in krompirjem. Posolite in dodajte lovorov list. Ko je fižol kuhan, ga polovico prestavite v drugo posodo skupaj s krompirjem. To skupaj spasirajte ali pretlačite s paličnim mešalnikom.
Posebej skuhajte kislo zelje tako, da ga prekrijete z vodo, ki naj se popolnoma pokuha. Medtem v ponvi pripravite podmet z oljem, moko in strokom česna. K fižolu in krompirju dodajte kislo zelje in pristavite na ogenj, da zavre. Nazadnje med stalnim mešanjem dodajte še podmet in naj vse skupaj še na kratko povre. Pokušajte in po potrebi začinite.
Pustite joto počivati še par ur, da bo postala še okusnejša.
Dober tek!