Kako pogosto prati posteljnino in oblačila

Gospodinjstvo blog social 2020 foto pranje 368x300

Poznaš tisti občutek, ko se po popolni negi zakopaš v sveže čisto posteljnino? Voilà, zdaj ga, z upoštevanjem naših nasvetov, lahko doživiš v prav vsakem kotičku svojega doma.

Kako pogosto bi morala prati posteljnino?

                  Vzglavnike operi na vsake 3 mesece. Fuj in fej, če to ne storiš, saj znanstveniki razkrivajo, da lahko tretjina (ja, tretjina!) teže vzglavnika pripada stenicam, pršicam in odmrlim kožnim celicam. Vso nesnago uničiš šele, ko vzglavnike opereš na 60-ih stopinjah. Namig: vzglavnike lahko pereš tudi v pralnicah, kjer so večji stroji in močnejši sušilci perila.

                  Rjuhe in posteljnine zamenjaj vsak teden. Le ti veš, kaj počneš v svoji postelji, zagotovo pa si ne želiš svojih 8 ur prespati na svojem potu, maščobi in slini. Za res učinkovito uničevanje bakterij, ti predlagamo, da jih posuši kar na direktni sončni svetlobi, saj tudi UV žarki učinkovito ubijajo mikroorganizme.

                  Vzmetnico naj bi zavrgli po 8 letih. Če se želiš izogniti mnogim logističnim težavam in visokim stroškom, toplo svetujemo, da investiraš v pralno prevleko ali nad-jogi. S slednjim si mimogrede lahko izboljšaš tudi kakovost svojega spanca.

Ne pozabi na brisače, krpe in gobice

                  Brisače za roke naj bi uporabili samo za dve brisanji. Zakaj? Spomni se kolikokrat si si roke oprala »samo na hitro« ali jih samo »oplaknila«. Pa imaš svoj odgovor. :) V nasprotnem primeru boš samo bakterije prelagala iz enega konca brisače na drugega in medtem ulovila še kakšen bacil od prejšnjega tedna.

                  Kuhinjske krpe zamenjaj s čistimi vsak dan - če seveda veliko kuhaš. 

                  Kuhinjsko gobico operi vsak dan in zamenjaj enkrat tedensko. Kuhinjske brisače so svetnice v primerjavi z gobicami. Bakterije se v njih pridno množijo, saj so večinoma čase vlažne, poleg tega pa z njimi brišeš vse najbolj umazane stvari v hiši, je tako?

Kako pa je z oblačili?

                  Pižame, modrčke, obleke, krila, puloverje, majice, bluze, pajkice in kavbojke operi potem, ko si jih trikrat nosila. Nikar se ne kremži, ker je to odlična priložnosti, da se znebiš ali vsaj zmanjšaš kup na vsem poznanem »odlagalnem« stolu. Ja, vsi to počnemo in končno je konec dileme. Ali imam to lahko oblečeno še enkrat? Poglejmo – si imela ta kos trikrat oblečen? Potem pa le v stroj z njim.

Zobna ščetka mora romati v koš, v povprečju, na vsaka dva meseca

                  Ne čakaj, da se ščetine začnejo cepiti, kar lahko mimogrede resno poškoduje tvoje dlesni in onemogoča, da bi odščetkala obloge in bakterije stran kot bi si želela. Tudi ščetka je ena izmed tistih skoraj vedno vlažnih okolij, ki so zbirališče za bakterije. Zato jo po uporabi skrbno splakni pod toplo vodo in ustno vodico.

Ne, tudi pralni stroji se ne očistijo sami

Očistiti ga moraš ti in to dvakrat na mesec. Ampak ne skrbi, ne boš imela veliko dela. Predalček za pralni prašek napolni s sodo bikarbono, predalček za mehčalec pa z alkoholnim kisom. Nekaj sode in kisa lahko streseš oz. vliješ tudi kar v boben. Pralni stroj nastavi na najdaljši program, pri najvišji temperaturi.

Poišči uporabne nasvete in recepte tudi na Instagramu.

Prikaži več fotografij

Naše spletno mesto uporablja spletne piškotke, ki se shranijo na napravah, s katerimi dostopate do spletnega mesta. Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletnega mesta in anonimno spremljanje uporabe spletnega mesta. Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov lahko preberete tukaj.